Wat doet een misdaadjournalist eigenlijk?

4 min read
11 December 2023

Er zijn verschillende beroepen in Nederland. Je kunt iets kiezen waarin je getalenteerd bent, maar ook waar je passies liggen. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in misdaad of schrijven? Misdaadjournalist is een beroep waarbij het om misdaad en criminaliteit draait.

Deze journalisten schrijven artikelen over uiteenlopende onderwerpen, maar kunnen ook op onderzoek uitgaan. Er zijn veel misdaadjournalisten die een televisieprogramma hebben. Wil je wat meer weten over dit beroep? In dit artikel vind je alle informatie. 

Wat doen misdaadjournalisten?

Ben je geïnteresseerd in het beroep misdaadjournalist? Dan vind je het misschien interessant om hier wat meer over te weten. Dit zijn journalisten die verhalen en artikelen schrijven. Dit kan vanuit een onderzoekend oogpunt zijn, maar ook vanuit de feiten of recente gebeurtenissen. Misdaadjournalisten doen ook vaak interviews. Niet alleen met criminelen, maar soms ook met slachtoffers.

De artikelen gaan over de misdaad. Dat kan binnen Nederland zijn, maar ook de grenzen overgaan. Misdaadjournalisten hebben vaak uiteenlopende achtergronden. Vanzelfsprekend kan dit een journalistieke achtergrond zijn, maar dat hoeft niet. Zo zijn er ook journalisten die vanuit een andere functie doorstromen. Bijvoorbeeld vanuit de politie.

Welke opleiding doe je om misdaadjournalist te worden?

Voor veel beroepen bestaan gerichte opleidingen. Dit kunnen hbo-opleidingen zijn, maar ook universitair of mbo. Hoe zit dat met misdaadjournalistiek? Daar zijn geen gerichte opleidingen voor. Vaak stroomt men vanuit de journalistiek door.

Maar wat ook een goede basis zou kunnen zijn, is criminologie of strafrecht. Hieruit leert men meer over de misdaad, wat helpend kan zijn als journalist. En zoals eerder gezegd, heeft niet iedere misdaadjournalist een passende opleiding gedaan.

Wat is het verschil tussen een misdaadjournalist en rechtbankverslaggever?

Verslaggevers worden vaak ingezet om verhalen en feiten te brengen, die de situatie verder uitleggen en belichten. Zo zijn er naast misdaadjournalisten óók rechtbankverslaggevers. Hier zit wel degelijk een verschil tussen. Deze verslaggevers doen vaak verslag van lopende zaken in de rechtbank.

Eigenlijk wanneer verdachten worden gehoord en veroordeeld. Misdaadjournalisten daarentegen brengen vaak verhalen aan het licht die nog niet bekend of duidelijk zijn. Uiteraard bezoeken misdaadjournalisten wel regelmatig rechtszaken.

Is het gevaarlijk om misdaadjournalist te zijn?

Wie het nieuws volgt, weet dat journalisten steeds vaker de dupe zijn van intimidatie of geweld. Logischerwijs vragen veel mensen zich af of journalistiek een gevaarlijk beroep is geworden. Vooral misdaadjournalistiek kan in twijfel worden getrokken. Dat is moeilijk te zeggen. Feit is wel, dat journalisten vaker worden bedreigd of geïnitieerd. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend. Het kan een verschil van mening zijn, maar ook door het brengen van een verhaal. Er zijn echter landen waarbij misdaadjournalistiek een zeer groot risico vormt. Bijvoorbeeld in Mexico, waar criminaliteit een prominente rol speelt.

Maken misdaadjournalisten ook programma’s?

Misdaadjournalisten schrijven vaak. Bijvoorbeeld in de krant, op crimeblogs of in boeken. Zo zijn er de afgelopen jaren veel boeken uitgekomen over uiteenlopende gebeurtenissen en misdaden.

Denk aan De Ontvoering van Alfred Heineken, dat Peter R. de Vries in samenwerking met ontvoerder Cor van Hout schreef. Er zijn echter ook journalisten die programma’s maken. Bijvoorbeeld Kees van der Spek, Alberto Stegeman en John van den Heuvel.

Samengevat

Als misdaadjournalist richt men zich op criminaliteit en misdaad. Binnen Nederland, maar soms ook daarbuiten. Journalisten brengen verhalen, doen vaak onderzoek, doen interviews en brengen ook feiten aan het licht. Veel misdaadjournalisten hebben een journalistieke achtergrond, maar niet allemaal.

Er zijn ook journalisten die vanuit een ander beroep zijn doorgestroomd. Journalist zijn kan echter risicovol zijn. Steeds vaker worden mensen die dit beroep uitoefenen geïntimideerd of zelfs bedreigd. In sommige landen kan het zelfs ontzettend gevaarlijk zijn om dit beroep uit te oefenen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in landen buiten Europa.

In case you have found a mistake in the text, please send a message to the author by selecting the mistake and pressing Ctrl-Enter.
Nieuws show 2
Joined: 1 year ago
Comments (0)

    No comments yet

You must be logged in to comment.

Sign In